Nieuwe samenwerking en nieuw project: Zingen NL

21-02-2024

Dit jaar zijn we als Huismuziek Krimpenerwaard samen met de Bibliotheek aan den IJssel een nieuw project gestart: Zingen NL.

Elke vrijdagmorgen van 10.30 tot 12.30 uur verzamelen we in de bibliotheek in Krimpen aan den IJssel om daar Nederlandse liedjes te zingen met nieuwe Nederlanders, vluchtelingen en andere nieuwkomers, die graag de Nederlandse taal willen leren. Eerst zingen we met elkaar, dan doen we een oefening met body-percussie, vervolgens is er koffie en dan praten we nog een uur met elkaar in kleine groepjes.

Het zingen van Nederlandse liedjes is een unieke manier om de taalvaardigheid te vergroten. Met name de uitspraak van het Nederlands verbetert er verrassend door. Veel mensen in Krimpen, mat name uit de minderheidsgroepen, leven geïsoleerd. De nieuwe Nederlanders hebben nog geen of een zeer beperkt sociaal netwerk. Met ons project willen we mensen uit hun isolement halen en bijdragen aan de mogelijkheid tot sociale participatie en zelfredzaamheid.

We hebben een projectgroep opgericht bestaande uit een koordirigent, een Nt2-docent en een logopediste. Zij combineren hun vakdeskundigheid. Karin Schipper is koordirigente en muziekdocente en ze weet hoe ze onervaren zangers aan het zingen kan krijgen. Erica Griffioen is Nt2-docente en weet hoe ze de taal over kan brengen. Greetje de Back is logopediste, gespecialiseerd in uitspraak-problematiek. Het is een prachtige combinatie, die grote meerwaarde heeft.

Sena: "Ik kom hier voor de communicatie en integratie!
Het is fijn om even weg van de boot te gaan. Ik praat en leer hier Nederlands. Het zingen maakt een nieuwe taal leren makkelijker.
Het is heel handig om zo de uitspraak van het Nederlands te leren.
Ik maak hier kennis met verschillende mensen en leer over de Nederlandse cultuur en kan ook over mijn cultuur vertellen."

Alleen Karin, de dirigente, is voor een deel betaalde kracht. Verder werken we met vrijwilligers. We hebben innovatie-subsidie van de gemeente Krimpen gekregen en geld van de Van Cappellen Stichting. De ruimte van de bibliotheek kunnen we gratis gebruiken.

We geven de nieuwkomers die nog beginnende taalleerders zijn een goede lesmethode, waarmee ze zelfstandig aan de slag kunnen. Voor het aankopen van die lesmethodes organiseren we een crowd-funding.

Wie een keer mee wil komen zingen, of gewoon een keertje komen kijken, is van harte welkom in de Bibliotheek in Krimpen aan den IJssel op vrijdagmorgen vanaf half elf!

Maak een gratis website.